یکی از ویژگی های اقتصادی و اجتماعی شهرستان چایپاره و مرکز آن شهر قره ضیاالدین وجود مغازه هایی در محله موسوم به ارزانسراها است. در این محدوده که شامل حد فاصل خیابان های طباطبایی شمالی و امام می شود، انواع پوشاک و کیف و کفش به قیمت مناسب در اختیار خریداران قرار می گیرد. در فصول مختلف سال به طور ویژه ایام نوروز و تابستان گردشگران مختلفی از شهرهای دور و نزدیک جهت خرید به شهر قره ضیاالدین می آیند و از مغازه های واقع در محدوده ارزانسراها خرید می کنند.

شهر قره ضیاءالدین، به دلیل واقع شدن در تقاطع راه های ارتباطی شوط، پلدشت، سد ارس، سیه چشمه «چالدران» و ماکو و همچنین به دلیل واقع شدن در نزدیکی جاده ترانزیتی ایران-اروپا و نیر به علت قرار گرفتن در مرکزیت شهرستان جایپاره از اقتصاد شکوفایی برخوردار است. با شکست کمونیسم و با تجزیه اتحاد جماهیر شوروی و به دنبال آن با باز شدن در های بسته کشور آذربایجان و به علت رفت و آمد مردم این کشور به شهرستان چایپاره و مبادلات بین این دو منطقه شکوفایی بازار های این شهر چشمگیر است.

قره ‌ضیاءالدین یکی از شهرهای استان آذربایجان غربی در شمال غرب ایران است. این شهر مرکز شهرستان چایپاره می‌باشد. بازار این شهرستان یکی از پررونق ترین بازارهای استان آذربایجان غربی است. مشهور شدن شهرستان چایپاره و قره ضیاءالدین به عنوان شهر ارزانسراها در نتیجه خوش ‌انصافی و مشتری‌ مداری بازاریان است. امروزه بازار این شهرستان به یکی از پر رونق ‌ترین بازارهای استان تبدیل شده است. در شهرستان چایپاره ۱۱ اتحادیه و ۲۵۰۰ واحد صنفی وجود دارد،

در کنار تمام جاذبه ‌های این شهرستان، مناسب بودن قیمت‌ ها زمینه خوبی برای جذب گردشگران شده است. با توجه به اینکه قیمت ها در شهرستان چایپاره مناسب است، این منطقه به عنوان بعنوان شهرستان ارزانسراها لقب گرفته است. عملکرد اداره صنعت، معدن و تجارت در این شهرستان مطلوب ارزیابی می ‌شود و علاوه بر این، اصناف نیز انصاف را رعایت می ‌کنند. اتاق اصناف شهرستان چایپاره به صورت مرتبط با اصناف و کسبه در ارتباط است، در این راستا نظارت‌ ها کافی بوده و مردم نیز از قیمت‌ها راضی هستند. با توجه به مرزی بودن این شهرستان، احتمال سوء استفاده برخی افراد برای واردات کالای قاچاق و فروش آن در بازار بالا است که با این امر به صورت جدی مبارزه می ‌شود.

مراکز خرید این شهرستان که شامل عرضه پوشاک، کیف و کفش و... است در داخل شهر محله ارزانسراها واقع شده است.

بازار دواب: در روزهای دوشنبه دایر بوده و بنام «دوشنبه بازاری» معروف است و  از مهمترین بازار های هفتگی این منطقه بشمار می رود.  این بازار در سه  مکان و به سه منظور ایجاد می شود: الف- بازاری که دامداران دامهای خود را از گوشه و کنار منطقه و سایر شهرستانهای همجوار میدان دواب هفتگی واقع در سه راهی بین بسطام و قره ضیاءالدین عرضه داشته و به فروش می رسانند. اهمیت این بازار به حدی است که حجم مبادلات روزانه در آن به چند ده میلیون می رسد. ب- مرکزی برای فروش فر آورده های لبنی؛ چرا که همه روستاهای همجوار، لبنیات خود را در این شهر به فروش رسانده و یا احتیاجات خود را از آنجا تامین می کنند . ج-  دست فروشان از شهرهای گوناگون به کنار پل آغچای (کنار میدان فوتبال و پشت ساختمان شهرداری) آمده و اجناس خود را در آنجا به فروش می رسانند.

بازار گندم: این بازار در جوار خیابان سیه چشمه و مسجد زینبیه قرار دارد و محلی است که عاملان خرید و علّاف ها، محصولات مازاد بر مصرف کشاورزان را خریداری کرده و به سایر شهرستانها صادر می کنند. ناگفته نماند که در حال حاضر، علاوه بر دلالان خرید و فروش گندم، خدمات کشاورزی و سازمان تعاون روستایی و عشایری نیز در امر خرید و صدور غلات منطقه، نقش ارزنده ای دارد.

قلعه باستانی بسطام، بوزخانه (یخچال چورس) پل دوقوز گوز کسیان، قلعه تاریخی چورس، حمام خان بیگ جوان، تپه های آهکی قورول، نشان خاچ صلیب چورس و سنگ آسیاب چورس از مناطق تاریخی و گردشگری شهرستان قره ضیاء الدین است که هر سال مورد توجه مهمانان و مسافران نوروزی قرار می گیرد.